Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το κρουαζιερόπλοιο Odyssey of the Seas

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο κρουαζιερόπλοιο Odyssey of the Seas της εταιρείας Royal Caribbean στο Λιμάνι Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης και γνωστής εταιρείας στην Κύπρο είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία, για την κυπριακή ναυτιλία, για τους κυπριακούς λιμένες. Και σε αυτό το πλαίσιο ήθελα να ανταποκριθώ θετικά στην πρόσκληση που αποδέχτηκα».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς, στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την εταιρεία. Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλα θετικά νέα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας. Ο συγκεκριμένος τομέας, ο τουρισμός, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικός είναι για την ίδια τη χώρα μας. Όλοι αυτοί που επισκέπτονται το νησί μας, έστω και για περίπου 24 ώρες, τώρα είναι έξω στη Λεμεσό. Μιλάμε για έναν σημαντικό αριθμό κόσμου και θέλουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερο τέτοιου είδους τουρισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα της σημαίας μας. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα, στα οποία θεωρώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας.

Ερωτηθείς για τον διορισμό αντιπροσώπου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα στο Κάιρο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ειρήνη. Και οι δύο παρευρεθήκαμε σε αυτή τη διάσκεψη και συζητήσαμε για την προοπτική. Εγώ καλωσορίζω τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει με τον διορισμό μιας προσωπικότητας και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν θα μιλήσω εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, είχαμε μια συζήτηση, αλλά δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω τα όσα μου ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, τα οποία ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένα σε σχέση με το θέμα». Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως αυτό που ζητά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, για να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι είναι θετικό πως τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν αυτή την ανάγκη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις. Σήμερα στις τέσσερις έχω καλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην παρουσία πολλών υπουργών, έτσι ώστε να συζητήσουμε. Υπάρχουν πολλά αιτήματα από κράτη. Η τελευταία φορά που είχαμε τόσα πολλά ήταν το 2006 με την κρίση στο Λίβανο. Τώρα έχουμε πολύ περισσότερα και για απομάκρυνση και για βοήθεια. Είναι και τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας που είναι υψηλής σημασίας. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στις τέσσερις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με πληροφορίες για αναμενόμενες αφίξεις παράτυπων μεταναστών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι ένα θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει και σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στον Λίβανο. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί Σύροι πρόσφυγες. Ήδη η κατάσταση στον Λίβανο είναι δύσκολη. Αντιλαμβάνεστε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, θα έχουμε σαφώς έναν κίνδυνο περισσότερο. Είναι ένα θέμα το οποίο ανέφερε και ο Υπουργός Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο χθες, μετά από συνεννόηση μας. Αλλά και εγώ μεταβαίνω στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα αναφέρω την ανάγκη, από τη μια, να βοηθηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και, από την άλλη, να αποτραπούν οι οποιεσδήποτε ροές Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο. Έχουμε μιλήσει και είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση στον Λίβανο».

Ερωτηθείς αν θα ανακοινωθούν μέτρα στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σίγουρα θα αποφασιστούν μέτρα. Μπορώ να σας πω ότι μάλλον δεν θα δημοσιευτούν, γιατί είναι θέματα που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας του κράτους και θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις, αλλά σίγουρα θα ληφθούν αποφάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις του Δήμαρχου Γερμασόγειας για την κατασκευή δομών φιλοξενίας στην περιοχή της Γερμασόγειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Όταν είμαστε στο στάδιο να ληφθούν αποφάσεις, σίγουρα θα γίνουν διαβουλεύσεις με αυτούς που πρέπει». Και τόνισε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ειδικότερα όταν μιλάμε για παιδιά». Επεσήμανε δε ότι για πρώτη φορά φεύγουν περισσότεροι παράτυποι μετανάστες από όσοι έρχονται στη χώρα μας και για πρώτη φορά οι αιτήσεις εξετάζονται τόσο γρήγορα. «Έχω δηλώσει και σε συνέντευξη που έκανα πρόσφατα ότι θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό, αλλά οι οποιεσδήποτε δηλώσεις, ειδικότερα χωρίς να ζητηθεί ενημέρωση, χωρίς να συζητηθεί κατά πόσον οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι βάσιμες, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να γίνονται», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ισχυρισμό του Δημάρχου Γερμασόγειας ότι δεν έχει ενημερωθεί από την Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Υπάρχει απόφαση; Υπάρχει πρόθεση; Όταν υπάρξει, θα ενημερωθούν. Είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από εκεί και πέρα, όταν το θέμα συζητηθεί, όταν υπάρχει αξιολόγηση, θα ενημερωθούν και αυτοί που πρέπει να ενημερωθούν. Το να βγαίνουμε, επαναλαμβάνω, δημόσια να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις, επειδή και το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ανησυχεί πολύ δικαιολογημένα την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, δεν θεωρώ ότι βοηθά σε οποιαδήποτε κατεύθυνση».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λουίζας Θεοφάνους «ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ»

Published

on

Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος καλεσμένων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Απριλίου, στο  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος – ψυχογραφήματος της Συμβουλευτικής Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Λουίζας Θεοφάνους «Προσδοκίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.  Στο βιβλίο αναλύονται – μεταξύ άλλων – θέματα σχέσεων διαφόρων μορφών, η βία στην οικογένεια και η αναπηρία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Παιδαγωγού και Καθηγήτριας Ψυχολογίας Δρ Ελεονώρας Παπαλεοντίου – Λουκά η οποία καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, έχοντας αναλάβει τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Λευτέρης Πλουτάρχου, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για να απευθύνει χαιρετισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως η συγγραφέας δεν καταγράφει απλώς τα γεγονότα, τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις, μέσα από τη ζωή της πρωταγωνίστριας, της Ηλέκτρας, και των προσδοκιών της, αλλά προχωρεί σε ερμηνείες των χαρακτήρων που μπαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν την πορεία και των αντίστοιχων συμπεριφορών και συναισθημάτων που προκύπτουν. Ο λόγος της συγγραφέως είναι απλός, κατανοητός, μεστός, δομημένος, περιγραφικός και γλαφυρός.

Έπειτα, τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Καρβουνάρη – κάνοντας λόγο για τον πλούτο των πολύτιμων γνώσεων που απλόχερα  προσφέρεται μέσα από το βιβλίο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η συγγραφέας με καθημερινό λόγο μεν, αυθεντικό και ωμό δε, κάνει προσιτές γνώσεις ψυχολογίας στον κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και ιδιότητας. Και αυτό είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο, καθώς δε μας βομβαρδίζει με επιστημονικούς ακαταλαβίστικους όρους αλλά μεταλαμπαδεύει και κοινωνεί τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία της με απλό τρόπο. Και εδώ έγκειται η αξία αυτού του βιβλίου.».

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε ο Ψυχίατρος Δρ. Σάββας Νεοκλέους, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τη υπόθεση του βιβλίου, αναφερόμενος στους χαρακτήρες των ηρώων, τη συμπεριφορά τους, τα πάθη και τις σχέσεις τους με την ηρωϊδα, την Ηλέκτρα. Όπως σημείωσε «οι προσδοκίες, άλλοτε μας εμπνέουν, άλλοτε μας καθηλώνουν, αλλά πάντα έχουν τον τρόπο, να μας επηρεάζουν βαθιά. Όμως, δεν είναι καθοριστικές για μας και τη ζωή μας. Μπορούμε να τις ελέγχουμε.».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο συγγραφέας και Θεατρολόγος Χρίστος Ρ. Τσιαήλης, δίνοντας με τη δική του ξεχωριστή χροιά μία γεύση από τις σελίδες του βιβλίου.

Η παρουσίαση, έκλεισε με θερμές ευχαριστίες της συγγραφέως Λουίζας Θεοφάνους στο κοινό που την τίμησε με την παρουσία του, τους συμμετέχοντες, τον εκδοτικό οίκο και τον χορηγό Επικοινωνίας Unitrustmedia.

Στο τέλος, η συγγραφέας είχε τη χαρά να υπογράψει προσωπικές αφιερώσεις στα αντίτυπα των παρευρισκόμενων αναγνωστών και να φωτογραφηθεί μαζί τους, δίνοντας έτσι στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το βιβλίο της.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο εντυπωσιακός χορός δελφινιών στα Πότιμα της Πάφου

Published

on

Εντυπωσιακές εικόνες από δελφίνια που θεάθηκαν στην περιοχή Πότιμα στην Πάφο κατέγραψε ο φακός του mr_droner_cy. 

Τα δελφίνια απολαμβάνουν τον… περίπατό τους στη θάλασσα και μας προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. 

https://www.instagram.com/reel/DIdVkkQN2yE/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com&rp=%2Fnews%2Flocal%2F1272461%2Fbinteo-o-entiposiakos-khoros-delfiniwn-sta-potima-tis-pafoy#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A33395.59999999404%2C%22ls%22%3A13003.20000000298%2C%22le%22%3A32462%7D

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι και γιατί εξαφανίστηκαν αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα έξω από σπίτια;

Published

on

Πολλοί θα έχετε προσέξει έξω από διάφορα παλιά σπίτια μια σιδερένια, ορθογώνια λάμα, βιδωμένη στο έδαφος. Ποιος ήταν άραγε η χρησιμότητά της, από που προέρχεται και γιατί εξαφανίστηκε;

Ουσιαστικά η σιδερένια λάμα, ονομαζόταν «ποδόμακτρο» είχε ως σκοπό να απομακρύνεται η λάσπη από τα παπούτσια. Πολλοί τεχνίτες της εποχής συνήθιζαν να στολίζουν αυτή τη μεταλλική λάμα με διάτρητα διακοσμητικά σχέδια. Κάποια ήταν απλής μορφής, ενώ άλλα ήταν φτιαγμένα με καλλιτεχνική φροντίδα. Η χρήση τους συνεχιζόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Αν και πολλοί ισχυριζονται ότι είναι οθωμανικής προέλευσης, ωστόσο αυτά εντοπίζονται σε πολλές χώρες και πολιτισμούς της Ευρώπης, ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα.

Τι ισχύει ιστορικά:

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, υπήρχε έντονη ανάγκη για καθαριότητα πριν την είσοδο στο σπίτι ή σε τεμένη, και χρησιμοποιούνταν διάφορα μέσα, μεταξύ αυτών και μεταλλικά ποδόμακτρα. Παρόμοια μεταλλικά ποδόμακτρα βρίσκουμε όμως και σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Αυστρία κ.ά., σε μια περίοδο που οι δρόμοι ήταν γεμάτοι λάσπες και ακαθαρσίες.

Για να μην μεταφέρεται η λάσπη μέσα στα σπίτια, οι κάτοικοι τοποθετούσαν ένα μεταλλικό ποδόμακτρο στην είσοδο, ώστε όποιος έμπαινε να καθαρίζει πρώτα τα παπούτσια του. Μερικές φορές τοποθετούνταν και εντός των σπιτιών. 

about:blank

Μέχριτην δεκαετία του 50-60, σε κάθε νεόκτιστη μονοκατοικία θεωρούνταν απαραίτητα τόσο το ποδόμακτρο όσο και το ρόπτρο στην είσοδο, και από άποψη πρακτικότητας αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η λέξη «ποδόμακτρο» προέρχεται από τις λέξεις «πόδι» και «μάκτρον» – με το «μάκτρον» να σημαίνει κάτι που χρησιμοποιείται για να σκουπίζεται κάποιος. Παρόμοια εντοπίζονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες 

Σήμερα, με τον όρο «ποδόμακτρο» εννοούμε κυρίως το χαλάκι εισόδου. Μέχρι περίπου το 1980, μερικά ποδόμακτρα υπήρχαν ακόμη, αν και είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται σταδιακά από νωρίτερα.

Καθώς οι δρόμοι πλέον είναι ασφαλτοστρωμένοι, τα ποδόμακτρα έχουν καταστεί άχρηστα, όμως πολλά σώζονται ακόμη σε ιστορικά κέντρα πόλεων, συχνά απαρατήρητα από τους περαστικούς. Πέρα από τη λειτουργική τους χρήση, τα ποδόμακτρα αποτελούν και δείγματα παλιάς τέχνης, με ποικιλία σχημάτων και διακοσμητικών λεπτομερειών.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ